Jonge werknemer is niet geïnteresseerd in jobhoppen

De overgrote meerderheid van de jongvolwassenen heeft geen flexibele loopbaan en wil die ook niet. Een vast contract, liefst bij dezelfde werkgever, is nog steeds de norm. Dat bericht De Standaard.

De meeste jongvolwassenen (mensen tussen 25 en 35 jaar oud) willen een vaste job, liefst bij dezelfde werkgever. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de sociologen Mark Elchardus en ­Petrus Te Braak van de VUB. Van de jongvolwassenen die werken, heeft 88 procent een vast contract, slechts 12 procent een tijdelijk.

Amper een kwart ziet heil in het geregeld veranderen van werkgever. Een vast contract is dus bij die jonge leeftijdsgroep nog steeds de norm.  Meer dan de helft van de 2.000 ondervraagden hoopt zelfs ooit te kunnen zeggen dat ze 20 jaar of langer aan de slag zijn geweest bij dezelfde werkgever.

"De afgelopen 15 jaar hoor ik dat de flexibelere loopbaan beter is aangepast aan onze samenleving en aan de voorkeur van werknemers, maar dat blijkt niet in de realiteit. Auteurs van managementboeken kletsen uit hun nek", zegt Elchardus. Volgens Elchardus is de voorkeur voor een vaste loopbaan de afgelopen jaren zelfs toegenomen.

Werkonzekerheid

Uit hetzelfde onderzoek blijkt wel dat heel wat jongeren onzeker zijn over de algemene werkzekerheid in de toekomst. Ook Jan Denys van uitzendbedrijf Randstad waarschuwt in De Standaard: "Als werknemer ga je er toch best van uit dat de kans dat je heel je leven bij eenzelfde werkgever blijft, kleiner wordt."

Over de eigen werkzekerheid zijn de meeste jongvolwassenen positiever: slecht 30 procent is echt onzeker. "Dat is een niet de onderschatten groep, maar toch een pak kleiner dan ik zou gedacht hebben", aldus Mark Elchardus in de krant.

Meest gelezen