Journalist krijgt voorwaardelijke straf voor beledigen Erdogan

De Turkse schrijver en journalist Erol Ozkoray is veroordeeld tot elf maanden en twintig dagen cel met uitstel voor het beledigen van ex-premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan. Ozkoray schreef een boek over de demonstranten die vorig jaar strijd voerden tegen de heraanleg van het Gezi-plein in Istanbul.

De antiregeringsbetogers waren het niet eens met het autoritaire bewind van de regering-Erdogan.

Ozkoray staat bekend als een criticus van het conservatief-islamitische Turkse regime. Hij schreef samen met zijn echtgenote, de sociologe Nurten Ozkoray, een essay met de titel "Het fenomeen van Gezi" waarin hij de Turkse overheid beschuldigde van "islamitisch autoritarisme".

De ongeziene protesten op het Gezi-plein hielden Turkije in juni van vorig jaar drie weken lang in de ban. Het kamp van de betogers en de massa demonstranten zelf werden uiteindelijk met geweld door de Turkse politie uiteengedreven. Daarbij vielen zeker acht doden, duizenden anderen raakten gewond en honderden betogers werden opgepakt. Tegen hen lopen nog rechtszaken. 26 onder hen worden beticht van het leiden van de opstand.