Meer dan 1.000 arrestaties bij grootste politieactie ooit in Europa

Bij een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn deze maand meer dan duizend arrestaties verricht. Alle 28 lidstaten van de Europese Unie hebben aan de actie meegewerkt, net als Australië, Colombia, Noorwegen, Servië, Zwitserland en de VS. Dat werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie van Europol, de koepelorganisatie van de Europese politiediensten. In ons land werden minstens zes mensen gearresteerd.

De politieactie duurde van 15 tot 23 september en was gericht tegen georganiseerde misdaadgroepen en hun infrastructuur in heel de Europese Unie. Volgens Europol werden honderden locaties aangedaan, gaande van luchthavens tot havens en van grensovergangen tot "specifieke misdaadhotspots" in dorpen en steden.

2,1 ton drugs onderschept

De "ongeziene" operatie resulteerde in de arrestatie van 1.027 mensen en de inbeslagname van 599 kilogram cocaïne, 200 kilogram heroïne en 1,3 ton cannabis. Er werden ook 30 Roemeense kinderen uit de handen van mensenhandelaars gered. De actie was tevens gericht tegen illegale wapenhandel, cybermisdaad, de handel in namaakgoederen, belastingfraude en georganiseerde vastgoedfraude.

In het kader van de operatie werden eveneens van ongeveer 10.000 migranten de papieren gecontroleerd, wat leidde tot de arrestatie van 170 mensensmokkelaars.

In ons land gaat het om zes inbrekers die werden opgepakt. In een container in de Antwerpse haven werd 45 kilo cocaïne gevonden. Op een parking langs de E40 in Jabbeke werd ook een mensenhandelaar opgepakt die vijf mensen naar Engeland wilde smokkelen.

"Verdere onderzoeken en arrestaties"

Er werkten niet alleen politiediensten aan de actie mee, maar ook douane- en andere overheidsdiensten. Eurojust, het samenwerkingsorgaan van de Europese justitiediensten, het grensagentschap Frontex en de internationale politieorganisatie Interpol waren eveneens betrokken partij. In totaal namen meer dan 20.000 leden van de ordediensten deel.

"Operatie Archimedes mag dan wel voorbij zijn," luidt het bij Europol, "het is duidelijk dat de grote operationele activiteit veel aanwijzingen heeft opgeleverd, die op hun beurt tot verdere onderzoeken en arrestaties zullen leiden".