Nederland doet met zes F-16's mee aan strijd tegen IS

Nederland stuurt zes F-16's en twee reservetoestellen voor de strijd tegen IS. De gevechtsvliegtuigen zullen alleen worden ingezet op Iraaks grondgebied. Nederland gaat bovendien ook Iraakse en Koerdische militairen trainen, weliswaar op afgeschermde locaties buiten het gebied dat in handen is van IS. Het Britse parlement zal zich dan weer vrijdag beraden over de luchtaanvallen tegen IS.

Aan de militaire missie doen in totaal 380 militairen mee, 130 daarvan worden ingezet voor de trainingen. Er zullen geen militairen op de grond meevechten. Dat hebben vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vandaag aangekondigd na afloop van een extra ministerraad.

De missie zal zes maanden tot een jaar duren. Dat moet volstaan voor wat de Amerikanen zien als de eerste fase van de strijd tegen IS. De Nederlandse bijdrage is er dus op gericht de militaire kracht en opmars van de terreurgroep IS te breken.

De gevechtsvliegtuigen zullen enkel alleen boven Iraaks grondgebied worden ingezet. In Syrië zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun. Het Nederlandse kabinet is zich er "uiteraard" van bewust dat IS zich kan verplaatsen van Irak naar Syrië. Het kabinet heeft dan ook begrip voor het Amerikaanse ingrijpen in Syrië, "ook al trekken wij de conclusie dat Nederland daar niet aan meedoet".

Brits parlement beraadt zich vrijdag

Het Britse parlement komt vrijdag samen om de deelname aan de luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te bespreken. "De zitting is bijeengeroepen opdat het parlement over de vraag van de Iraakse regering naar hulp kan debatteren en over luchtraids kan beslissen", zei premier David Cameron vandaag in de marge van de algemene VN-vergadering in New York.

Een negatief antwoord via stemming zoals vorig jaar, toen het om de deelname aan mogelijke Amerikaanse luchtaanvallen tegen het Assad-regime in Syrië ging, wil Cameron vermijden. Hij vertrouwt erop dat hij de instemming van alle partijen zal krijgen. De aanvallen zouden zich in dit geval ook enkel tot gebieden in Irak beperken.