Onderzoek naar oorlogsmisdaden in Centraal-Afrikaanse Republiek

Er wordt een onderzoek geopend naar het begaan van oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag vandaag beslist. De oorlogsmisdaden zouden begaan zijn door beide partijen die betrokken zijn in het religieuze conflict.
2004 AFP

In het onderzoek zou gekeken worden naar de gevechten van de afgelopen twee jaar. Christenen en moslimstrijders begonnen elkaar daar te bevechten omdat de moslimstrijders een coup pleegden. Tot op vandaag is het nog steeds zeer onrustig.

Het zou onder andere gaan om moord, verkrachting en rekrutering van kindsoldaten. Beide partijen zouden zich daaraan schuldig gemaakt hebben. De onderzoekers moeten nu bewijs verzamelen van het effectief plaatsvinden van oorlogsmisdaden, en dat proces kan enkele jaren duren.