Oud-gouverneur Vanneste begraven

In de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge is afscheid genomen van de vroegere West-Vlaamse gouverneur Olivier Vanneste. Vanneste leidde de provincie van 1979 tot 1997. Hij overleed vorige week op 84-jarige leeftijd.

Op de begrafenisplechtigheid van Olivier Vanneste waren er woorden van dank van de provincie. Eerste gedeputeerde Guido Decorte schetste de rijke carrière van Vanneste en noemde hem een man met een missie en met een visie. "Een vooruitziende aanpak vormde de rode draad in zijn leven. Hij kon beslissingen nemen, knopen doorhakken en droeg daar steeds de verantwoordelijkheid voor", aldus Decorte.

Een verwijzing naar onder meer het kapseizen van de ferry Herald of Free Entreprise voor de kust van Zeebrugge in 1987. Bij die scheepsramp vielen 193 doden, 367 opvarenden konden worden gered. Vanneste kreeg achteraf veel lof voor de kordate manier waarop hij de reddingswerkzaamheden coördineerde.

Daarnaast was er tijdens de plechtigheid vooral aandacht voor de familieman Vanneste. Het waren ook de vier kinderen van Vanneste die de kist van hun vader de kerk binnendroegen.

Onder de prominente aanwezigen waren onder meer eregouverneur Paul Breyne, de rector van de Kulak Marc Depaepe, tal van West-Vlaamse burgemeesters, een groot deel van de huidige deputatie en enkele Brugse politici met onder hen ook burgemeester Renaat Landuyt, zelf een oud-leerling van Vanneste.

Vanneste, die behalve eregouverneur ook de titels van baron en Commander of the British Empire droeg, overleed vorige week woensdag op 84-jarige leeftijd.