Sturgeon kandidaat-voorzitter Schotse nationalisten

Nicola Sturgeon, huidig nummer twee van de SNP, heeft aangekondigd dat ze kandidaat is om Alex Salmond op te volgen als voorzitter van de Schotse nationalisten. Salmond, behalve SNP-voorzitter ook eerste minister van Schotland, gooide vorige week de handdoek in de ring toen duidelijk werd dat hij het referendum over onafhankelijkheid met 55 procent tegen 45 verloren had. Sturgeon is de gedoodverfde kandidaat om Salmond op te volgen.
PA Wire/Press Association Images

De 44-jarige advocate maakte haar voornemen vandaag bekend in haar thuisbasis Glasgow. "Onafhankelijkheid is de beste toekomst voor Schotland. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat we ooit een onafhankelijke natie zullen worden. Maar dat kan enkel als de inwoners van Schotland die lijn ook aannemen in het stemhokje."

Na de bekendmaking van het resultaat van het referendum kondigde de Britse premier David Cameron aan dat behalve Schotland ook de andere drie Britse regio's in de nabije toekomst meer autonome bevoegdheden zouden krijgen. Hij zei ook dat de kwestie van Schotse onafhankelijkheid nu voor een generatie geregeld was.

Voor Sturgeon volstaat die belofte niet. Ze zei dat ze vanaf nu haar aandacht zou richten op Londen opdat Westminster zijn beloften aan Schotland zou nakomen. "Het versterken en de autonomie van het Schotse parlement moet nu in alle ernst van start gaan. Het Schotse volk heeft duidelijk gemaakt dat de behoefte aan nieuwe bevoegdheden dringend en onweerlegbaar is", aldus Sturgeon.

"Als eerste minister zal het ook mijn verantwoordelijkheid zijn om onze huidige bevoegdheden ten volste aan te wenden om het leven van onze inwoners te verbeteren."

PA Wire/Press Association Images