Terrorismeverdachte Abu Qatada vrijgesproken in Jordanië

Een militaire rechtbank in Jordanië heeft terreurverdachte Abu Qatada vrijgesproken. De radicale moslimgeleerde stond terecht voor het plannen van aanslagen tegen Israëlische en Amerikaanse toeristen in Jordanië. Een militaire rechtbank heeft nu geoordeeld dat er te weinig bewijzen zijn tegen de man.

De 53-jarige Abu Qatada, wiens echte naam Omar Mahmoud Mohammed Othman is, is in Jordanië eerder al bij verstek veroordeeld in verschillende terreurzaken, maar die uitspraken werden opgeschort en Qatada kreeg een nieuw proces. Het is in dat proces dat er nu een uitspraak is gekomen.

De radicale moslimgeestelijke onderhield nauwe banden met Osama bin Laden en geldt als een belangrijke pion van Al Qaeda in Europa. Hij werd jaren door de Britse veiligheidsdiensten in het oog gehouden en verbleef daar ook een tijd in de gevangenis. Vorig jaar werd hij door Groot-Brittannië uitgeleverd aan Jordanië.

Sinds zijn uitlevering zat Qatada in voorhechtenis. Vanuit de cel heeft hij steeds sterke kritiek geuit op de terroristen van Islamitische Staat (IS). "Ze hebben de mogelijkheid om te doden, maar niet om iets op te bouwen." Het illustreert de rivaliteit tussen Al Qaeda en IS.