Tweede dag van luchtaanvallen op IS in Syrië

Voor de tweede opeenvolgende dag hebben Amerikaanse en Arabische vliegtuigen bombardementen uitgevoerd op stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Vooral de grensposten met Irak en Turkije worden geviseerd.
AP2014

Gisteren hebben de VS en de Arabische bondgenoten in het conflict 200 luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van extremistische moslimgroepen in Syrië. Dat gebeurde in drie golven waarbij Tomahawk-kruisraketten werden afgevuurd vanop schepen in de Middellandse Zee en aanvallen met vliegtuigen gebeurden.

Ook vandaag zouden Amerikaanse en Arabische vliegtuigen meer dan 200 doelwitten van de extremistische terreurgroep Islamitische Staat bestookt hebben in Syrië.

Die aanvallen zijn vooral gericht tegen Raqqa, de "hoofdstad" van IS in het oosten van Syrië en tegen strategische grensposten met de buurlanden. Vooral de grenspost van Abu Karmal aan de grens met Irak die in handen is van IS, werd daarbij bestookt. Die post beheerst de belangrijke Eufraat-vallei tussen Syrië en Irak.

Meer naar het noorden werden troepen van IS gebombardeerd die de grenspost Kobani (ook Ain al-Arab benoemd) tussen Syrisch Koerdistan en Turkije in handen hebben. Via Kobani proberen Syrische Koerden voor IS te vluchten naar Turkije (foto links). 

Ondanks de bombardementen zou IS nog altijd tanks en ander zwaar materiaal aanvoeren naar Kobani en de groep zou de stad tot op acht kilometer genaderd zijn. Die versterkingen komen dan wel in open veld en worden zo kwetsbaar voor luchtaanvallen.

Amerikaanse en Franse vliegtuigen hebben in buurland Irak dan weer bombardementen uitgevoerd op stellingen van IS nabij de steden Irbil en Kirkuk in Iraaks-Koerdistan.

Tweede dag over de "Rubicon" in Syrië

Gisteren heeft VS-president Barack Obama eerder dan verwacht het licht op groen gezet voor luchtaanvallen op IS in Syrië. Eerder hadden de VS-vliegtuigen al doelwitten van IS in Noord-Irak gebombardeerd.

De situatie in Syrië ligt zo mogelijk nog delicater dan in Irak, want de VS krijgen voor die aanvallen niet de toestemming van het (sjiitisch-alawitische) minderheidsbewind van de Syrische leider Bashar al-Assad. De VS baseren zich voor die aanvallen op artikel 51 van het VN-Handvest dat militaire operaties toestaat als een lidstaat in zijn territorium een bedreiging voor een ander land niet kan of wil verhinderen.

Voor de aanvallen in Syrië heeft Amerika wel een coalitie met Arabische bondgenoten op de been gebracht. Het gaat dan om buurland Jordanië, maar vooral Golfstaten zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (die eerder al luchtaanvallen uitvoerden op Libië) en Bahrein.

Opvallend daarbij is dat het telkens gaat om landen met een soennitische meerderheid in de islam. De VS wil zo tonen dat de strijd tegen de terreurgroep IS er geen is tussen het Westen en de islam en evenmin van sjiieten (zoals in Irak) tegen soennieten. President Obama schat daarbij de delicate lokale gevoeligheden erg goed in.

Meer dan enkel IS

Volgens diverse bronnen zouden bij de luchtaanvallen van gisteren in Syrië 120 moslimextremisten zijn gedood. Die aanvallen waren hoofdzakelijk, maar niet enkel gericht tegen de zelfverklaarde Islamitische Staat.

Zo zouden ook de aan het terreurnetwerk Al Qaeda gelieerde groepen als het Syrische rebellenfront Jabhat al-Nusrat en de "Khorasan Group" gebombardeerd zijn nabij Aleppo en Idlib. Die Khorasan Group zou bestaan uit veteranen van Al Qaeda die in Syrië een onderkomen hebben gevonden bij de Nusrat-rebellen.

Nusrat is de Syrische vleugel van Al Qaeda en -opvallend- vecht ook rivaal IS die in dezelfde jihadistische vijver komt vissen. De luchtaanvallen hebben alvast resultaat: de extremistische groepen Nusrat en Ahrar ash-Sham hebben een aantal militaire bases nabij de stad Idlib geëvacueere.