Vlaams Parlement geeft vertrouwen aan regering-Bourgeois I

Het Vlaams Parlement heeft vandaag het vertrouwen gegeven aan de regering-Bourgeois I. De stemming kwam er na een ganse dag debatteren over de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. De oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang namen tijdens het debat voortdurend de besparingsmaatregelen van de regering op de korrel.

Het debat begon meteen met een stevige aanval van SP.A-oppositieleider John Crombez op het besparingsbeleid van de regering-Bourgeois I. Volgens Crombez treffen de besparingsmaatregelen de gezinnen recht in hun portefeuille. De belastingen mogen misschien niet omhooggaan, de facturen wel. "Het zal de mensen worst wezen aan het einde van de maand wat de reden is waarom ze minder overhouden", aldus Crombez.

Volgens Crombez zal de regering-Bourgeois voor een "mijlpaal" zorgen in Vlaanderen. "Dat is de werkelijke kracht van verandering. Minder welvaart voor heel wat Vlamingen", klonk het. "Waar is het eigenlijk misgelopen in Vlaanderen, mijnheer de minister-president, meneer Vandeurzen, mevrouw Crevits? Investeringen in mensen zien jullie als lastige uitgaven."

"Kritiek van Crombez is populistisch"

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD reageerden bijzonder fel op de kritiek van Crombez. De fractieleiders Matthias Diependaele (N-VA), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Bart Tommelein (Open VLD) noemden de gemaakte keuzes van de regering juist en nodig. De SP.A-fractieleider kreeg vanuit de meerderheid meer dan eens het etiket van "populist" opgekleefd.

Maar de felste tegenreactie kwam van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zelf. Ook hij noemde de tussenkomst van Crombez "populistisch".

"Wij realiseren een begroting in evenwicht en investeren tegelijk in mensen. U stelt onze keuzes in vraag, maar maakt zelf niet duidelijk wat u keuzes zouden zijn", klonk het. Bourgeois haalde er de SP.A-verkiezingsvoorstellen bij. "U wilde eigenlijk 1,3 miljard euro extra besparen boven op de 1,2 miljard die al nodig was voor een begrotingsevenwicht. Als u denkt dat u nog 1,3 miljard kan besparen op het eigen overheidsapparaat, kan je de overheid opdoeken. De enige andere mogelijkheden zouden zijn om veel meer te belasten of geld uit te geven dat je niet hebt", dixit Bourgeois.

"Spreid begrotingsevenwicht over vijf jaar"

Ook de andere oppositiepartijen waren allesbehalve warm te maken voor de Septemberverklaring. Volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska is "besparen, besparen, besparen" het mantra van de regering. "Maar wat wil uw regering doen, behalve besparen?"

Rzoska hekelde het gemak waarmee de regering "snoeit en snijdt". "Er wordt in het verenigingsleven in één keer 190 miljoen euro weggesneden. Daarmee raak je aan de wortels van een samenleving", klinkt het.
Groen ontkent niet dat er inspanningen nodig zijn of dat er bespaard moet worden. "Wij verwijten de regering niet dat ze iets doet, wel de manier waarop", aldus Rzoska.

Daarom lanceerde de groene fractieleider meteen het alternatief van zijn partij. "Waarom de inspanning niet meer spreiden en streven naar een evenwicht over vijf jaar gespreid? Op die manier kan je zuurstof geven aan de economie", zegt de fractieleider.

"Het is een hervormingsregering"

De stemming verliep meerderheid (N-VA, CD&V en Open Vld) tegen oppositie (SP.A, Groen, Vlaams Belang en UF) met 86 stemmen voor en 32 stemmen tegen. 

In zijn slotwoord herhaalde Bourgeois dat zijn regering door te kiezen voor besparingen en een begrotingsevenwicht de "nodige keuzes" heeft gemaakt. "Wij kiezen niet voor het verhogen van de belastingen, het opbouwen van schulden en het uitgeven van geld wat we niet hebben. Ik begrijp dat de SP.A liever de belastingen wil verhogen en dat Groen naar een deficit wil gaan en schulden opbouwen. Dat is niet onze optie", aldus Bourgeois.

De N-VA-regeringsleider pareerde ook de kritiek dat zijn regering enkel een besparingsregering is. "Wij besparen en bezuinigen niet alleen, maar we investeren ook in scholenbouw, welzijn en onderzoek en ontwikkeling. Die investeringen zijn nodig om duurzame welvaart te creëren", klonk het.

Volgens Bourgeois is zijn regering ook een "hervormingsregering". "We zorgen voor een omslag door vertrouwen te schenken aan verschillende actoren en door de betutteling te verminderen", aldus Bourgeois, die afsloot met de boodschap dat hij intussen ook al "optimisme en hoop ontwaart in de brede samenleving".