Vrijdag stemming in Kamer over inzet F-16's

Aanstaande vrijdag zal de Kamer stemmen over de inzet van F-16's in de strijd tegen IS. Eerder vandaag had het kernkabinet daarmee al ingestemd. De Verenigde Staten hebben ons land om steun gevraagd. De F-16's zullen vanuit Jordanië opereren, zo heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in "De ochtend". Na goedkeuring in de Kamer kunnen de F-16's binnen de 48 uur opstijgen.
AP2013

De ontslagnemende eerste minister Elio Di Rupo (PS) bevestigde in de loop van de nacht vanuit New York, waar hij de VN-klimaatconferentie bijwoonde, dat ons land de officiële vraag gekregen had om aan de internationale coalitie tegen IS deel te nemen. Minister van Defensie De Crem liet in "De ochtend" weten dat het kernkabinet zich deze morgen zou buigen over de zaak.

Vanmiddag liet De Crem tijdens de gemengde commissie Defensie en Buitenlandse Zaken weten dat het kernkabinet alvast akkoord gaat met de inzet van zes F-16's boven Iraaks grondgebied, althans "voor een initiële duur van één maand". Na een maand zal de operatie geëvalueerd worden en eventueel ook verlengd. Grondtroepen worden niet ingezet in Irak.

De Kamercommissies bogen zich vanavond over een resolutie over de Belgische deelname aan de interventie tegen IS. Die tekst die het wettelijk kader afbakent waarbinnen de Belgen zullen werken, werd vanavond goedgekeurd. Groen onthield zich bij de stemming, PVDA stemde tegen.

Vervolgens gaat de tekst naar de plenaire vergadering van de Kamer. Die stemming zal op vrijdag gebeuren. Er is een breed draagvlak voor de Belgische bijdrage aan de strijd tegen IS, dus een goedkeuring zou geen probleem mogen zijn. Na de stemming door de Kamer kunnen de F-16's binnen de 48 uur opstijgen.

F-16's zullen vanuit Jordanië opereren

De Crem vergeleek in "De ochtend" de huidige gang van zaken met die van drie jaar geleden. "Dit is de gangbare procedure in een periode van lopende zaken. We bevinden ons in een gelijkaardige situatie zoals indertijd met de operatie in Libië", aldus De Crem. Er is ook sprake van een andere, bijkomende inzet. Volgens De Crem betekent dat dat ons land in een vervolgfase gevraagd kan worden om opleiding ter plekke te geven.

Nog volgens De Crem zullen de zes Belgische toestellen gestationeerd worden in Jordanië. "Daar zijn verkenningen uitgevoerd en de Jordaanse regering heeft de toestemming gegeven om vanop haar grondgebied te opereren." Hij benadrukt dat ons land zal deel uitmaken van de zogenoemde coalition of the willing, en dat het centrale commando daarvan zal beslissen welke taken de Belgische missie precies zal uitvoeren.

Aan de missie zullen 120 Belgische militairen deelnemen. Het gaat om piloten, maar ook om grondpersoneel voor de algemene omkadering en het onderhoud van de toestellen.

Dat de Belgen zullen opereren vanuit Jordanië is niet toevallig, want ons land heeft goeie relaties met de Jordaniërs. Ook in Nederland bespreekt de regering vanmiddag hoe het militair kan bijdragen aan de interventie tegen IS. Mogelijk stuurt het land ook een aantal F-16's. Die zouden, net als die van Denemarken, ook opereren vanop dezelfde basis in Jordanië.