VRT moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen

De VRT moet volgend jaar 22 miljoen euro besparen. Dat bedrag loopt tegen eind 2019 verder op tot 39 miljoen euro. De besparingen zijn zwaarder dan eerder vandaag was gemeld. In totaal wordt 12 procent van de overheidsdotatie van de openbare omroep tegen 2019 geschrapt.

Eerder vandaag had Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) een besparingscijfer aangekondigd van 17,8 miljoen euro voor 2015. Tegen 2019 zou dat oplopen tot 27 miljoen euro. In totaal was zo sprake van bijna 10 procent van de overheidsdotatie van de openbare omroep die geschrapt werd.

Maar bovenop het eerder aangekondigde cijfer vallen ook de middelen voor onderzoek en innovatie weg. Bovendien worden de vergrijzingskosten die de VRT moet dragen, slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de Vlaamse overheid.

De gevraagde inspanningen vallen dus nog een stuk zwaarder uit. Volgend jaar moet de VRT 7 procent op zijn dotatie inleveren en dat loopt op tot 12 procent in 2019. "Dat betekent dat de engagementen uit de huidige beheersovereenkomst niet meer worden nageleefd", zegt de VRT-directie in een mededeling.

"De eerstkomende weken en maanden staat de openbare omroep voor de moeilijke uitdaging om een nieuwe werkbare toekomst uit te tekenen", klinkt het nog. Volgende week worden de impact van de opgelegde besparing en de noodzakelijke strategische keuzes besproken op de raad van bestuur van de VRT. Daarna volgt verder overleg met de vakbonden, partners en de bevoegde minister.

"VRT wordt niet afgebouwd tot een nichezender"

Minister Gatz gaf vanmorgen toelichting bij het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. "De VRT staat voor een moeilijk besparingstraject in het eerstkomende jaar. Daarna wordt dat besparingstraject veel redelijker. We zijn nog aan het bekijken met de VRT en de Vlaamse regering hoe we de moeilijke start kunnen verminderen. Dat betekent helemaal niet dat de VRT wordt afgebouwd tot een nichezender", aldus Sven Gatz.

Meest gelezen