Zuid-Korea koopt 40 Joint Strike Fighters

Zuid-Korea heeft een contract getekend voor de aankoop van 40 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-35A. Het gaat om het grootste militaire contract ooit in het land en heeft te maken met de spanningen op het schiereiland.
A2011

Over het contract werd al sinds maart van dit jaar onderhandeld, maar nu is er een akkoord over de prijs. Zuid-Korea zal zeven miljard dollar betalen voor 40 toestellen van het type F-35A, een versie van de "Joint Strike Fighter" of ultramodern gevechtsvliegtuig.

De toestellen zullen tussen 2018 en 2025 geleverd worden en het gaat om de grootste militaire aankoop ooit door Zuid-Korea. Dat heeft natuurlijk te maken met de toegenomen spanningen met het communistische regime in Noord-Korea, maar tegelijk was de luchtmacht van Zuid-Korea de laatste jaren wat verouderd.

Ondanks het bestand uit 1953 zijn Noord- en Zuid-Korea officieel nog altijd in oorlog en de voorbije jaren is het een paar keer tot incidenten gekomen op het land en op zee waarbij telkens doden zijn gevallen.

Hoe dan ook is de Zuid-Koreaanse luchtmacht veel moderner dat die van de vijand. Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten die nog altijd 28.500 militairen in het land gestationeerd hebben.

AP2012

Neusje van de zalm?

De F-35A is één van die types die voortgekomen zijn uit de "Joint Strike Fighter", het nieuwe type van Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat 400 miljard dollar heeft gekost. De JSF -ook bekend als Lightning II- wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van vliegtuigproducent Lockheed Marten, maar ook Northrop Grumman, Pratt & Whitney en het Britse bedrijf BAe Systems werken mee aan het project.

De VS verkopen de F-35 overigens niet aan iedereen, maar enkel aan betrouwbare bondgenoten. Eerder werden vliegtuigen van dat type ook al verkocht aan Groot-Brittannië, Israël, Italië, Australië, Canada, Turkije en Japan en nu dus ook aan Zuid-Korea. Ook ons land zou de F-35 kunnen aankopen als vervanger voor de verouderde F-16.