"Beetje survival of the fittest voor de cultuursector"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft in "De ochtend" op Radio 1 de besparingsoperatie van de nieuwe Vlaamse regering voor de cultuur- en mediasector verdedigd. "De culturele sector staat niet los van de maatschappij. Er moet worden bespaard en ook de culturele sector wordt getroffen", aldus Gatz.
Jonas Roosens

De nieuwe Vlaamse regering heeft beslist dat er flink het mes wordt gezet in de uitgaven voor cultuur. "De besparingsoperatie is er gekomen vanuit de simpele vaststelling dat er te weinig middelen zijn. Middelen komen voort uit belastingen en die komen voort uit voldoende gegenereerde economische welvaart. Zo hangt alles aan elkaar. Als dat stagneert, dan moet er bespaard worden", aldus Gatz.

De minister beseft dat de besparing het meest gevoeld wordt bij de podiumkunsten. "De besparing voor podiumkunsten is een voorafname van 7,5 procent van het huidige kunstendecreet dat tot 2016 loopt. Het is logisch dat het protest het luidst is bij de cultuurhuizen."

De minister geeft toe dat de besparingen zwaarder zijn dan verwacht, maar van een botte hakbijl is volgens hem geen sprake. "Ik begrijp dat mijn begrip voor hun woede de woede niet kan kalmeren, maar het is wachten tot het stof valt. Deze besparingsoperatie is niet het einde van de sector."

"Er zal jobverlies zijn"

Sven Gatz ontkent ook niet dat er jobverlies zal zijn. "Het heeft geen zin om dat te ontkennen. De situatie is ernstig, maar het wordt de uitdaging om te kijken hoe het culturele landschap er zal uitzien over twee jaar. Dan willen we samen met de sector nieuwe afspraken maken in het nieuwe kunstendecreet."

De minister is ervan overtuigd dat de besparing pijn zal doen, "maar we gaan niet in een culturele woestijn terechtkomen".

"Ook in de cultuursector is het een beetje survival of the fittest. Ik bedoel daarmee, de besten zullen er altijd komen en er zullen er zijn die het niet kwaad doen, maar niet goed genoeg. Dat is in elke sector zo", besluit Sven Gatz in "De ochtend".