"België mag niet worden meegezogen in lange oorlog tegen terreur"

Pax Christi en Broederlijk Delen hebben in een persbericht hun bezorgdheid geuit over de Belgische deelname aan de Amerikaanse missie tegen Islamitische Staat. Beide organisaties hekelen "het gebrek aan alomvattende strategie". Ze vrezen vooral dat ons land zal worden meegezogen in een langdurig conflict.
AP2014

"Eind augustus verklaarde president Obama dat er nog geen strategie was, om een week later een internationale coalitie op touw te zetten. Obama werd opgejut door de onthoofdingen van de journalisten en trapte hierdoor in de val die IS had opgezet. Hij heeft snel en zonder een degelijk voorbereid plan ingegrepen", zeggen Pax Christi en Broederlijk Delen in hun gezamenlijk persbericht.

Om IS effectief te bestrijden, is een degelijkere politieke strategie nodig. "Naast een militair luik moeten het politieke en humanitaire luik concreet worden uitgewerkt. Vredesopbouw is daarbij essentieel. België mag niet worden meegezogen in een langdurige oorlog tegen terreur zonder duidelijke doelstellingen."