"F-16's kunnen enkele uren na stemming al opstijgen"

Als de Kamer morgen instemt met het sturen van F-16's naar Jordanië in de strijd tegen terreurorganisatie IS in Irak, dan kunnen de toestellen binnen de paar uur opstijgen. Dat zegt generaal Claude Van de Voorde (foto) van de luchtmacht. Volgens hem zijn de Belgische strijdkrachten klaar voor de missie.

"Eerst is er natuurlijk politieke toestemming nodig", zegt Van de Voorde. "Dan zullen we proberen om zo snel mogelijk te vertrekken, dan spreken we over binnen enkele uren. Maar er zijn verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden. Ik zeg altijd: een vliegtuig is geen bus met vleugels die zomaar vertrekt."

Er moet onder meer worden gekeken naar diplomatieke toelatingen van buurlanden om te mogen overvliegen met gevechtsvliegtuigen, luidt het. "Je moet rekening houden met diplomatieke toelatingen en eventuele uitwijkvliegvelden, plaatsen om bij te tanken ook."

De stemming in de Kamer morgen is de formele politieke goedkeuring voor de actie. Er is een breed draagvlak voor de Belgische bijdrage aan de strijd tegen IS, dus een goedkeuring zal geen probleem zijn.

"Onze mensen hebben heel wat ervaring"

De Belgische F-16s komen onder Amerikaans commando, maar werken strikt binnen het kader dat België hen oplegt. Dat bepaalt bijvoorbeeld dat de Belgen enkel in Irak zullen opereren, niet in Syrië. Wanneer ze hun eerste missie op het terrein uitvoeren, zal afhangen van de Amerikanen, die de opdrachten geven. Het kan in principe vanaf midden volgende week.

De Belgen kunnen verkenningsmissies uitvoeren, maar mogen ook mee bombarderen, zegt Van de Voorde. "We hebben twee soorten wapens aan boord: eerst en vooral wapens om onszelf te verdedigen als andere toestellen onze F-16’s zouden aanvallen. Daarnaast zijn er ook bommen om gronddoelen aan te vallen."

Volgens de generaal zijn de Belgische strijdkrachten er klaar voor. "Onze mensen hebben heel wat ervaring", zegt hij, verwijzend naar de missies in Afghanistan en Libië.