"Ik wil meer bijdragen als de "ondercategorie" daar baat bij heeft"

"Ik heb niets tegen een vermogenswinstbelasting, als de economie en de armste laag van de bevolking er beter van wordt". Dat heeft ondernemer Willy Naessens gezegd in "Reyers laat". Naessens trad over het principe van die zogenoemde rijkentaks in debat met econoom Paul De Grauwe, die openlijk voor die maatregel pleit in zijn nieuwe boek.

De Grauwe gaat in zijn boek uit van het principe dat de economische markt zijn limieten kent. "Je kan niet toelaten dat vermogens zich blijven opstapelen. Je moet paal en perk stellen aan de rijksten, die samen met geld ook macht blijven opstapelen en zo een gevaar betekenen voor onze democratie", legde hij uit.

Hoewel De Grauwe zichzelf nog steeds beschouwt als een volbloed liberaal, ziet hij in het principe van een vermogenswinstbelasting een eerlijke sociale correctie. "In die zin is mijn boek tricolore, en bevat het naast een blauwe basis ook rode en groene accenten", knipoogde De Grauwe naar de andere praatgasten John Crombez (SP.A) en Björn Rzoska (Groen).

"Ik wil bijdragen, want van mij mag iedereen het goed hebben"

De Grauwe stelt een progressie vermogenswinstbelasting voor, met een ondergrens. Enkel de superrijken zouden op die manier extra belast worden. Hoe rijker je bent, hoe meer je afdraagt. "Het mag zeker geen renteniersbelasting worden, gericht op kleine zelfstandigen die aan het einde van hun carrière kapitaal hebben vergaard door heel hun leven hard te werken", zegt hij daarover.

Hoewel het idee van een vermogenswinstbelasting in de ondernemerswereld niet altijd op gejuich wordt onthaald, schaart Willy Naessens zich wel openlijk achter het principe. "Van mij mag iedereen het goed hebben, ook de ondercategorie van de bevolking die pech heeft gehad in het leven", zo drukte hij zich uit.

"Ik heb in het begin van mijn carrière hard gewerkt, en ik heb me zorgen gemaakt. Nu wil ik anderen zeker laten meedelen van mijn werk door meer af te dragen. De kloof tussen arm en rijk moet echt verkleinen", aldus Naessens. Hij ging zelfs nog een stap verder in zijn redenering door te zeggen dat hij graag belastingen betaalt "want dat is een teken dat het goed gaat met het bedrijf".

Crombez: "Zelfstandigen voelen zich onterecht geviseerd"

De andere praatgasten aan tafel, John Crombez (SP.A) en Björn Rzoska (Groen) hebben het standpunt van Naessens op gejuich onthaald.

"Tot nu toe verviel de discussie over een vermogenswinstbelasting al te vaak in het verwijt dat zo'n maatregel een aanval is op zelfstandigen en KMO's", aldus Crombez. "Maar dat is het door die ondergrens in geen geval." Toch meent Crombez dat er momenteel nog geen groot draagvlak is voor de maatregel. "De politiek moet het echt gaan doen, maar de ondernemers moeten meewillen. Wat ik hier hoor, is een positief signaal.