"We vrezen dat reiziger meer zal moeten betalen voor minder vervoersaanbod"

De vakbonden bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn vragen in een brief aan de directie meer duidelijkheid over de besparingen. "Onduidelijkheid troef", hekelen ze de huidige situatie. Volgens ACV Openbare Diensten en ACOD heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) het over een besparing van 35 miljoen euro. Op het kabinet klinkt het "30 tot 35 miljoen euro, maar eerder richting 35 miljoen".

De Lijn moet in 2015 drie procent besparen, of 30 tot 35 miljoen euro, zo raakte maandag bekend naar aanleiding van de Septemberverklaring van de nieuwe Vlaamse regering. Intussen werden de drie vakbonden ontvangen bij de minister en zal de besparing dus "eerder richting 35 miljoen euro" gaan.

"De Lijn moet zelf bepalen hoe de besparing te realiseren"

De bonden kregen van Weyts te horen dat De Lijn zelf moet bepalen hoe de besparing te realiseren. Er was niet meer dan "grote mist", hekelt ACV'er Jan Coolbrandt, omdat er niet meer werd gezegd dan dat er geld gevonden moet worden aan de inkomsten- en uitgavenzijde.

"Wat is de verhouding tussen besparingen aan de inkomsten en aan de uitgaven?", vult Rita Coeck van ACOD aan. "De conclusie: ofwel hebben ze, minister en directie, afgesproken om zo weinig mogelijk informatie los te laten (...) ofwel weet hij het zelf niet, wat nog erger is." Coeck vreest "dat de reiziger meer zal moeten betalen, voor minder vervoersaanbod".

"Willen weten over welk bedrag het gaat"

"De twee spuien mist. Vandaag vertrekt daarom een brief (van de drie bonden, nvdr) naar directeur-generaal Roger Kesteloot", aldus Coolbrandt. "We willen weten over welk bedrag het gaat en wat de plannen zijn. In de mate van het mogelijke willen we zo snel mogelijk duidelijkheid, ook naar het personeel toe." Volgens de vakbondssecretaris is er eveneens geen zicht op de timing, 2015 is nog maar enkele maanden veraf, klinkt het.

Voor de bonden zijn vakbondsacties op dit moment "nog niet aan de orde" omdat ze nog geen zicht hebben op de plannen.