Binnenkort enkel neutrale pakjes sigaretten zonder merk in Frankrijk

Binnenkort mogen sigaretten in Frankrijk enkel verkocht worden in neutrale pakjes zonder merknaam. Frankrijk is na Australië het tweede land dat op die manier het gebruik van tabak wil ontraden.

"Ik heb gekozen voor de volksgezondheid", zo verklaart minister van Gezondheid Marisol Touraine de maatregel die volgens haar een belangrijke stap vormt in de strijd tegen tabaksgebruik.

Binnenkort zullen sigaretten in Frankrijk dus enkel verkocht mogen worden in neutrale gestandaardiseerde pakjes met dezelfde vorm, kleur en typografie en zonder merknaam.

Eerder had Australië een dergelijke maatregel uitgevaardigd. Ook Groot-Brittannië en Ierland zouden dat overwegen. Wanneer de Franse maatregel van kracht wordt, is evenwel nog niet duidelijk.

Wel wil minister Touraine met de zet gevolg geven aan een Europese richtlijn die begin februari was afgesproken. Die richtlijn bepaalt dat nog meer schokkende foto's van de gevolgen van longkanker op de pakjes worden aangebracht en die zouden ten minste 65% van de oppervlakte van het pakje moeten omvatten.

De Franse regering wil vooral het passief roken door kinderen en jongeren ontmoedigen. Zo wordt het verboden om te roken in publieke ruimtes voor kinderen en in auto's die minderjarigen tot 12 jaar vervoeren. Dat geldt ook voor elektronische sigaretten.

Hoe dan ook lijkt de tijd van de dampende Gauloises nu definitief voorbij bij onze zuiderburen.