Blackberry presenteert vierkante smartphone

Blackberry heeft een nieuwe, vierkante smartphone gepresenteerd. Daarmee hoopt het ooit toonaangevende bedrijf de concurrentie met marktleiders Apple en Samsung aan te kunnen gaan.

De vierkante smartphone is "The Passport" gedoopt. Het toestel heeft zowel een touchscreen als een toetsenbord. Die toetsen moeten het toestel aantrekkelijk maken voor de zakelijke markt, waar Blackberry voor de opkomst van de iPhone een dominante positie had.

Vorig jaar liep de introductie van een model met alleen een aanraakscherm nog uit op een flop.

Blackberry was in het verleden zeer succesvol met zijn smartphones met een volledig toetsenbord. De laatste jaren verloor het bedrijf echter zwaar terrein. Dat kwam vooral door de opkomst van de iPhone van Apple en de Galaxy-reeks van Samsung.

Blackberry komt binnenkort naar verwachting ook met de Classic, die zou lijken op de ooit zo populaire Bold. Eerder dit jaar liet topman John Chen nog weten dat Blackberry mogelijk zou stoppen met het maken van smartphones, aangezien de toestellen het bedrijf alleen nog met verliezen opzadelen. Onder leiding van Chen richt Blackberry zich vooral op het beveiligen van data en op software die het gebruik van smartphones veiliger maakt.

De verloren strijd op de telefoonmarkt ging de afgelopen jaren ten koste van duizenden banen bij Blackberry. Vorig jaar liep een poging om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen door het van de beurs te halen, nog op niets uit.