Cameron verontschuldigt zich bij Queen voor "slip of the tongue"

De Britse premier David Cameron wil zich persoonlijk bij Queen Elizabeth II verontschuldigen na zijn "slip of the tongue". Tijdens zijn bezoek in New York had hij namelijk gezegd dat de Queen "spinde van blijdschap" nadat hij haar op de hoogte had gebracht van het resultaat van het Schotse referendum. De premier was - voor alle duidelijkheid - vergeten dat zijn microfoon openstond.

Het is tegen het protocol dat de Britse premier spreekt over zijn contacten met de Queen. Bovendien heeft de Queen altijd gezegd dat ze neutraal wou blijven in het onafhankelijkheidsdebat. Ze beroepte zich daarmee op een belangrijk democratisch principe, namelijk de onpartijdigheid van de soeverein.

"Dit is heel pijnlijk", zei Cameron gisteravond in New York. "Het ging om een privégesprek, maar eentje dat ik niet had moeten voeren. Het zal niet meer gebeuren." Volgens andere getuigen zei Cameron ook nog dat de koningin "huilde van geluk". 

Ter info, het neen-kamp haalde het in het onafhankelijkheidsreferendum met zo'n 55 procent van de stemmen.