Colruyt bevriest varkensprijs om veehouders ademruimte te geven

De Halse supermarktketen Colruyt zal verdere dalingen van de varkensprijs voorlopig niet langer volgen. De aankoopprijs van varkensvlees zal gedurende twee maanden stabiel blijven op het huidige niveau. Dat heeft de Halse winkelketen laten weten in een persbericht. Op die manier wil Colruyt meer ademruimte creëren voor de Belgische varkensboeren. De Boerenbond spreekt van "een bemoedigend signaal".
A2011

"We zijn ons zeer goed bewust van de moeilijke situatie voor de varkenshouders in het algemeen, en dus ook voor de boeren die varkens kweken volgens ons lastenboek. Wij willen hen dan ook helpen om deze periode te overbruggen", zegt directeur Colruyt Group Fine Food Stefan Goethaert.

Colruyt blokkeert de aankoopprijs gedurende twee maanden. Wanneer de marktprijzen boven het huidige niveau stijgen, blijft de prijs bij Colruyt toch dezelfde tot er opnieuw een evenwicht is bereikt. Dit evenwicht ontstaat wanneer de buffer waar Colruyt Group tijdelijk voor zorgt, gecompenseerd is. De vorming van de varkensprijs gebeurt op basis van vraag en aanbod op de internationale markt.

Behalve de prijsblokkering werkt Colruyt ook een systeem van volumekorting uit. Ook wil de winkelketen het Belgische varkensvlees extra promoten in zijn winkels en in de klantencommunicatie.