Ezels in Poolse zoo herenigd na "seksschandaal"

In een Poolse zoo zijn de ezels Napoleon en Antosia opnieuw herenigd. De twee verliefde ezels die overigens al tien jaar een koppel vormen, werden uit elkaar gehaald vanwege hun paargedrag. De scheiding van de twee geliefden werd al snel nationaal nieuws en lokte heel wat protest uit.

Recent hadden bezoekers - vooral moeders - geklaagd dat hun kinderen het paargedrag van het verliefde koppel moesten aanschouwen. De lokale politica Lydia Dudziak trad de bezorgde bezoekers bij en overtuigde de directeur van de zoo om de twee ezels te scheiden van hok.

Nu heeft de zoo echter erkend een fout te hebben gemaakt. De ezels zijn dan ook weer samen geplaatst. "Het is nooit onze bedoeling geweest om dieren in verlegenheid te brengen vanwege hun natuurlijke gedrag", zei de zoo in een persbericht.

Nationaal nieuws in Polen

Dat de twee ezels uit elkaar werden gehaald, werd in Polen al snel nationaal nieuws. Bijna 7.000 mensen ondertekenden een petitie om hen te herenigen en op Facebook haalden twee fanpagina's samen bijna 10.000 "likes".

"Ezels dwingen om alleen te leven, kan hun psychologische gezondheid aantasten", reageerden experts. Ook bij de partij van de lokale politica die ijverde dat de ezels gescheiden moesten worden, was er geen begrip voor de situatie. "Het is totaal absurd, ik wil zelfs niets lezen of weten hierover", zei de woordvoerder.

In de tien jaar dat ze samen zijn, kregen Napoleon en Antosia al zes nakomelingen.

lees ook