FBI weet wie Foley en Sotloff heeft vermoord

De FBI zou weten wie de twee Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff heeft onthoofd. Dat heeft de directeur van de Amerikaanse opsporingsdienst James Coney zelf bekendgemaakt. De precieze identiteit van de dader geeft de FBI niet vrij, maar het is wel geweten dat Islamitische Staat beide moorden heeft opgeëist.
AP2014
Archiefbeeld van IS-troepen

"Wij hebben hem geïdentificeerd", zei het hoofd van de federale recherchedienst van de VS op een persconferentie. De dader was volledig onherkenbaar op de gruwelijke opeisingsbeelden, op zijn ogen na. Enig opvallend kenmerk was het duidelijk Britse accent van de beul.

Coney wilde noch de identiteit; noch de nationaliteit van de dader prijsgeven. "Dat zou ik kunnen, maar dat wil ik niet", zei hij tijdens de persconferentie.

Wel zeker is dat terreurorganisatie Islamitische Staat de dood van beide journalisten heeft opgeëist. Enkele Britse media menen te weten dat de dader Jihadi John is, een Britse jongeman die zich in IS-kringen met dat pseudoniem laat aanspreken. Enkele Britse kranten opperden na de dood van James Foley al de piste dat Jihadi John hem vermoord had.