Franse ambassade opent boekhandel in New York

Liefhebbers van Frankrijk die zelfs in New York niet genoeg krijgen van de taal van Molière kunnen vanaf zaterdag hun hartje ophalen op de hoek van 5th Avenue en 79th Street. Daar opent immers Albertine de deuren, een nieuwe Franse boekhandel die de Franse taal en cultuur in New York en omstreken moet uitdragen.

Tot 2009 kende New York al een Franse boekhandel. Die was in het Rockefeller Center gesitueerd, maar moest de deuren sluiten omdat de huur te hoog opliep. Nu vijf jaar later ziet een nieuwe Franse boekhandel het levenslicht. Albertine zal die heten, naar het personage in de roman "A la recherche du temps perdu" van Marcel Proust.

Een torenhoge huur zal deze keer geen roet in het eten gooien, want de boekhandel is gesitueerd in een pand dat eigendom is van de Franse ambassade in New York. De rest van het project is volledig met privégiften gefinancierd.

"Het doel is niet winst te maken", zegt Antonin Baudry, cultureel attaché bij de ambassade. "We willen gewoon de Franse cultuur uitdragen en dit zonder geld te verliezen." De boekhandel mikt niet alleen op de naar schatting 80.000 Fransen die in New York wonen, maar ook op Francofiele Amerikanen.

Albertine opent aanstaande zaterdag de deuren en biedt in eerste instantie 14.000 titels aan verspreid over 150 vierkante meter. In oktober volgt een heus literair festival.