Gent investeert in Congo om hout stadshal te compenseren

Omdat het afrormosiahout voor het dak van de Gentse stadshal van twijfelachtige afkomst is, heeft het stadsbestuur beslist om 10.000 euro in de begroting 2015 te schrijven om een herbebossingsproject in Noord-Kivu (Congo) te steunen.

De Gentse stadshal opende begin september 2012. In tegenstelling tot wat in de aanbesteding vereist werd, bleek het afrormosiahout van het dak niet over een duurzaamheidscertificaat (FSC of PEFC) te beschikken. De stad erkende de fout en besliste om een compensatie te voorzien in de vorm van herbebossing.

Twee jaar later, op 9 september 2014, werd aan de Gentse MINA-raad (de stedelijke adviesraad voor milieu en natuur) meegedeeld dat er 10.000 euro uitgetrokken wordt in de begroting 2015 voor een herbebossingsproject in Noord-Kivu (Congo).

"Eén concreet project komt naar voren, maar dat moet nog bekrachtigd worden en suggesties zijn welkom", zegt een woordvoerder van schepen voor Facility Management Martine De Regge (SP.A). Het gaat om het "Ecomakala"-project van WWF, gericht op het aanleggen van plantages voor het winnen van duurzame houtskool aan de rand van het Virunga-park.

Volgens WWF kookt 97 procent van de inwoners in Noord-Kivu op hout en houtskool, met (illegale) ontbossing als gevolg. Het project zorgt voor een duurzame energievoorziening in Goma, levert tewerkstelling en gaat uiteraard ontbossing tegen.

Het Gents Milieufront (GMF), dat destijds de kat de bel aanbond, reageert tevreden op het vooruitzicht. "We hopen wel dat de stad bekijkt hoe dat in de toekomst niet meer kan gebeuren", zegt Steven Geirnaert (GMF).