Gevangenen in Beveren omzeilen beveiligd internet

Het "streng beveiligde" computersysteem in de gevangenis van Beveren blijkt zo lek als een zeef. Via jobsites konden ze de mailbeveiliging omzeilen. Het probleem zal nu verholpen worden. Er zou geen gevaar zijn geweest voor de veiligheid.

"Beste journalist, wij kunnen vanuit onze cel al maanden naar hartenlust mailen. Veel gedetineerden zetten hun criminele activiteiten langs deze weg voort. Groeten uit de gevangenis." Een gedetineerde uit de nieuwe gevangenis van Beveren-Waas stuurde deze mail naar Het Nieuwsblad om te bewijzen hoe makkelijk dat ging. De gevangenisdirectie van Beveren liet prompt verschillende websites van haar zogenoemde "Prison Cloud" afsluiten.

Beveren is samen met Leuze de eerste gevangenis waar zo'n digitaal platform geïnstalleerd is. Prison Cloud is een intranetsysteem waarmee de gevangenen in hun cel een beperkt aantal websites kunnen raadplegen. Om een job te zoeken of een film te bestellen. "Maar niet om met elkaar of met de buitenwereld te chatten", klonk het toen het "streng beveiligde" systeem werd voorgesteld.

Het is net via jobsites dat gedetineerden erin geslaagd zijn mails te versturen. "Blijkbaar is er een poortje op de website van de VDAB dat niet helemaal afgesloten is. Gedetineerden kunnen geen berichten krijgen, maar wel via een omweg berichten sturen", zegt Laurent Sempot van het Gevangeniswezen. "Wij gaan nu even de site aflsuiten en die poort helemaal dichtdoen."

Volgens het Gevangeniswezen is er nooit gevaar geweest voor de veiligheid van de gevangenis en de maatschappij. "Gevangenen kunnen sowieso al bellen, brieven sturen en bezoek ontvangen", klinkt het.