Handelaars kunnen vanaf 1 oktober afronden naar 0 of 5 cent

Vanaf 1 oktober kunnen handelaars en vrije beroepen het totaalbedrag op het kasticket afronden "naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent", om zo geleidelijk aan het gebruik van muntstukken van 1 en 2 eurocent te verminderen. Dat kondigt de FOD Economie aan. Er is geen verplichting om mee te doen met de afrondingsmogelijkheid. Wie wel meedoet, moet op een "goed zichtbare manier" een pictogram hangen.

Op het pictogram is een stuk van vijf cent te zien dat de contouren heeft van een geldbeugel. Op de achtergrond zijn een stuk van 1 en een stuk van 2 cent te zien die als het ware in de geldbeugel glijden.

Enkel voor cashbetalingen

Voor geneesmiddelen of voor betalingen met een bankkaart geldt het principe niet. Over twee jaar zou er een evaluatie komen om de maatregel eventueel ook uit te breiden naar elektronische betalingen.

Warenhuizenfederatie Comeos benadrukt alvast dat de supermarkten de bedragen niet zullen afronden. Comeos hoopt wel dat de nieuwe regering snel werk maakt van een uitbreiding  van de afronding naar alle betaalmiddelen. "Supermarkten zouden nu twee kassasystemen moeten introduceren", zegt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. "Een onmogelijke operatie", aldus Michel.