Heuvelland wil sociale woningen in kerk

De West-Vlaamse gemeente Heuvelland speelt met het idee om sociale woningen onder te brengen in de Sint-Medarduskerk in Wijtschate. Schepen van Huisvesting Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) bevestigt dat er een haalbaarheidsstudie loopt. De gemeente telt acht kerken voor minder dan 8.000 inwoners. Anderzijds is er ook een tekort aan sociale woningen.

"We zijn bezig om alle mogelijkheden met de kerk te onderzoeken, maar het onderbrengen van sociale woningen is de optie die nu op tafel ligt", aldus De Meyer die benadrukt dat de Kerkfabriek nauw betrokken is bij de plannen. Dat de keuze op de Sint-Medarduskerk in Wijtschate viel, is geen toeval want het is de enige kerk die niet omgeven is door een kerkhof. De kerk staat net naast het Sociaal Huis en het woonzorgcentrum.

Het zou gaan om kleine woningen met één of twee slaapkamers. "Ideaal voor ouderen, of alleenstaanden", meent De Meyer. Er zijn weinig voorbeelden bekend van dergelijke projecten. "Er lopen een aantal projecten in Nederland, met kleinere kerken, en die zijn heel divers. In Vlaanderen hebben we alvast geen voorbeeld gevonden", besluit de schepen.