Indiase Marssonde stuurt eerste foto's door

De Indiase Marssonde Mars Orbiter Mission (MOM), die sinds gisteren in een baan rond de rode planeet draait, heeft zijn eerste foto's doorgestuurd. Voorlopig zijn er twee foto's verschenen op de Twitterpagina van het ruimtetuig.

Door een satelliet in een baan rond Mars te brengen, plaatst India zich in een lijstje met Rusland, Europa en de VS. Het land verslaat ook China en Japan, die hun missies zagen mislukken. Een ruimtetuig rond de rode planeet brengen, is namelijk een uiterst complexe missie. Van de 41 eerdere pogingen in andere ruimtecentra, mislukten er 23.

De Mars Orbiter Mission (MOM), die ook Mangalyaan wordt genoemd (Hindi voor Mars-schip), heeft nu zijn eerste foto's doorgestuurd. Twee daarvan zijn al verschenen op de Twitterpagina van de Marssonde. Op de eerste, die genomen is op 7.300 afstand, is het met kraters bedekte oppervlak van de planeet te zien. De tweede geeft een beeld van de dunne atmosfeer van Mars. De foto's staan ook op de Facebookpagina van ISRO, de Indiase ruimtevaartorganisatie.

MOM zal minstens 6 maanden rondjes draaien in een elliptische baan rond Mars. De sonde zal het oppervlak van onze buurplaneet bestuderen en op zoek gaan naar sporen van methaan in de atmosfeer, een indicator van leven.