Meisjes vinden steeds vlotter de weg naar technologiestudies

Opvallend meer meisjes vinden de weg naar technologiestudies. In vergelijking met vorig jaar zijn er 15 procent meer meisjes ingeschreven. “Er is nog een hele weg te gaan voor een beter evenwicht tussen mannen en vrouwen, maar de stijging met 15 % van het aantal vrouwen, is hoe dan ook uitstekend,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

Dit jaar schreven zich 7.987 studenten in aan aan de richtingen master en professionele bachelor ICT, professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. De officiële inschrijvingsperiode loopt nog tot 15 oktober. Mogelijk wordt de kaap van 8.000 overschreden.

Dat is een record, want sinds de eeuwwisseling lag het aantal technologiestudenten nooit zo hoog. In de jaren 80 van de vorige eeuw waren technologiestudies ook erg populair. Zo schommelde het aantal generatiestudenten industrieel ingenieur nog rond de 5.000, maar dat aantal halveerde rond de eeuwwisseling.

Opvallend meer vrouwen vinden de weg naar technologiestudies (+15 procent), maar in totaal maken ze nog steeds maar 10 procent uit van het aantal generatiestudenten. Vooral bij de professionele bachelors technologie zijn de vrouwen witte raven (4,3 procent). Bij de burgerlijke ingenieurs, tellen we het hoogste procentueel aantal vrouwen (16,6 procent).

"De vrouwen blijven nog ondervertegenwoordigd, maar de stijging van het aantal vrouwen bij de industrieel ingenieurs met 30 procent is erg goed nieuws", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van technologiefederatie Agoria.

"Deze richting trekt nu veel meer ASO-studenten aan, waardoor het aantal vrouwen ook stijgt. De studie industrieel ingenieur, die vier jaar duurt en door sommigen als doorstudeermogelijkheid naar burgerlijk ingenieur wordt gezien, is en blijft een erg toekomstgerichte studierichting."

De vrouwen zorgen er ook voor dat het aantal burgerlijk ingenieurs nog op peil blijft. De daling van het aantal mannen (-3 procent) wordt daar gecompenseerd door de stijging van het aantal vrouwen met 11 procent.