OCAD: "Voorlopig geen verhoging terreurdreiging"

"Er is voorlopig geen sprake van een verhoging van de terreurdreiging", zei André Vandoren, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) in "De Ochtend".

"We zitten nu op twee op een schaal van vier, wat betekent dat er nu al een zekere waakzaamheid geboden is. Er is ook al een verhoogde opvolging op het terrein", zei Vandoren in het Radio 1-programma. "In functie van de situatie op het terrein en de evenementen die op ons afkomen, zullen we de terreurdreiging aanpassen, maar daar is voorlopig geen sprake van." Nog volgens Vandoren moet België momenteel niet "bijzonder angstig" zijn.

Onder meer Belgen die vertrekken naar of terugkeren van het oorlogsgebied in Irak en Syrië, worden extra in de gaten gehouden, zo bevestigde Vandoren. "Regelmatig zijn er controles in de luchthavens. Nog maar enkele dagen terug zijn een aantal terugkeerders gevat."

Belgische deelname

De recente gebeurtenissen in Irak en Syrië, maar ook de onthoofding woensdag van een Franse toerist in Algerije zijn "bedreigingen waarmee we rekeningen moeten houden". "De minister van Binnenlandse Zaken en de regering zijn bekommerd om de problematiek."

Dat België samen met westerse landen nu optreedt in Irak, is voor Vandoren aanleiding om de situatie "in realtime" te blijven beoordelen. "De steundiensten sturen ons info door, en op basis daarvan beoordelen we of er al dan niet een verhoging moet komen."

Ontslagnemend eerste minister Elio Di Rupo riep onlangs in een toespraak op zich niet te laten leiden door angst. "Momenteel zijn er geen elementen in ons land die aanleiding moeten geven tot bijzondere angst."