Palestijnse eenheidsregering krijgt controle over Gazastrook

De rivaliserende Palestijnse groepen Fatah en Hamas zijn het eens geworden om de Gazastrook onder controle van de nieuwe eenheidsregering te brengen. Op die manier zou een einde moeten komen aan de verdeeldheid bij de Palestijnen.
AP2014

Het akkoord werd bereikt in de Egyptische hoofdstad Caïro en is het resultaat van Egyptische bemiddeling tussen de Fatah van president Mahmoud Abbas en de radicale moslimgroep Hamas.

In principe waren beide partijen het vorige maand al eens geworden om de Gazastrook onder controle van de nieuwe regering te brengen, maar er bleef nog het probleem van de betaling van de ambtenaren in de Gazastrook. Daarover is nu een akkoord bereikt.

De deal moet een einde maken aan de verdeeldheid die de Palestijnse gebieden al sinds 2007 tekent. Toen veroverde Hamas de Gazastrook en verdreef het daar de militanten van Fatah. Omgekeerd bleef de Westelijke Jordaanoever in handen van Fatah en waren er de facto dus twee Palestijnse regeringen.

Dat wil echter niet zeggen dat Fatah en Hamas nu elkaar in de armen vallen. Beide groepen blijven op tal van punten van mening verschillen, maar voorlopig is de verscheurdheid bij de Palestijnen dus van de baan.

De kwestie van de grensovergangen van de Gazastrook zal voort worden bepaald door de nieuwe Palestijnse regering, de Verenigde Naties, maar ook door Israël en Egypte.