Piloten Air France blijven staken ondanks toegeving directie

De piloten van Air France blijven vandaag staken, ondanks de toegeving van de directie om het omstreden Transavia-lowcostproject op te bergen. Dat was één van de belangrijkste eisen van de stakers, maar door de actie voort te zetten, hoopt men op nog meer toegevingen. Vanmiddag hervatten de onderhandelingen met de directie.
AP2012

De staking bij Air France begon op 15 september. Dagelijks moeten duizenden vluchten worden geschrapt, dit kost de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen 15 à 20 miljoen euro per dag.

Gisteren kondigde de directie aan dat ze de uitbreiding van Transavia zou intrekken. Daarbij was het de bedoeling om personeel elders in Europa tewerk te stellen, wat zou leiden tot goedkopere arbeidscontracten. Die beslissing is nu met onmiddellijke ingang ingetrokken en CEO Alexandre de Juniac riep de piloten op om opnieuw aan het werk te gaan. "Er is geen reden meer om te staken, want men moet niet bang meer zijn voor delokalisatie", zei hij.

Maar de stakers willen van geen ophouden weten. Ze willen nog meer eisen ingewilligd zien, zoals betere arbeidsvoorwaarden voor de Franse Transavia-piloten. Vakbond SNPL riep vandaag op de staking voort te zetten tot en met 30 september. Al zal er vanmiddag vanaf 15 uur wel opnieuw worden onderhandeld met de directie.

De staking bij Air France is de langste in duur sinds de staking bij het bedrijf in 1998.