Red Star Line Museum brengt verhaal van Belgische Amerikanen in WOI

In het Red Star Line Museum in Antwerpen is "Ver van de oorlog?" geopend, een expo over Belgische immigranten in Amerika tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van historische objecten en documenten zoals een oorlogshelm en een "migrantenkrant" vertelt de tentoonstelling hoe de oorlog het leven van Belgische Amerikanen beïnvloedde en hoe zij zich al dan niet actief mee inzetten voor hun (voormalige) vaderland.

Het Red Star Line Museum is gelegen in de vroegere gebouwen van de gelijknamige rederij die tussen 1873 en 1934 vanuit Antwerpen een van de voornaamste verbindingen vormde tussen Europa en het Amerikaanse continent en in die tijd meer dan twee miljoen Europese migranten de oceaan overzette. In het begin van de twintigste eeuw trokken ook meer Belgen dan ooit naar de Verenigde Staten en Canada, maar zij raakten bij de start van WO I van hun familie en vrienden in het vaderland afgesneden.

De oorlog bleek voor heel wat Belgische Amerikanen tegelijk veraf en dichtbij. Sommigen gingen - tegen de Amerikaanse wetgeving in - mee vechten, anderen zetten solidariteitsacties op om humanitaire hulp te kunnen bieden. Via "migrantenkranten" als de Gazette van Detroit raakte nieuws van het oorlogsfront bovendien via het Belgisch ministerie in Londen tot in de VS verspreid, wat mee tot de slogan "Brave Little Belgium" leidde.

Het verhaal van verschillende Amerikaans-Belgische families die elk op hun manier die "verre oorlog" beleefden, staat centraal in "Ver van de oorlog?". De expo loopt 6 maanden.