Stakingsgolf dreigt in Algemeen Ziekenhuis van Aalst

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) Aalst, met campussen in Wetteren en Geraardsbergen, dient een stakingsaanzegging in voor onbepaalde duur. Dat bevestigt Dirk Van Himste (ACOD), na een ultiem overleg met de directie over een besparingsplan.
Archieffoto

Het ASZ Aalst moet 3,5 miljoen euro sparen. Naast het inleveren van anderhalve dag "dienstvrijstellingen" (verlof), ligt onder meer ook het terugschroeven van de tweede pensioenpijler voor contractuelen op tafel.

"We gaan naar een stakingsgolf in het ASZ Aalst", zegt Dirk Van Himste namens het vakbondsfront. "Vanmorgen zijn we uiteengegaan, omdat het bestuur voor de tweede pensioenpijler een voorstel deed van -2 procent en de heel complexe berekening leek op het initiële voorstel."

De vakbonden nemen het niet dat de directie hun voorstel afwees om een stemming bij het personeel te houden, en beslisten tijdens de vergadering om een stakingsaanzegging voor onbepaalde duur in te dienen. De vakbonden zeggen een minimale dienstverlening te waarborgen en vragen om een sociaal bemiddelaar.

De vakorganisaties stellen voor om 1 procent te besparen op de tweede pensioenpijler, wat volgens hen al 300.000 euro oplevert, en ook de economische waarde van de ingeleverde anderhalve dag in rekening te brengen. Ook kan volgens hen de investeringslijst worden herbekeken.

Een woordvoerder van het ziekenhuis erkent dat er geen akkoord werd bereikt, maar zal later pas reageren.