Terreurdreiging tegen metro's in de VS en Frankrijk?

Volgens de nieuwe Iraakse premier Haydar al-Abadi hebben de terroristen van IS plannen om aanslagen te plegen in de metro's van Parijs en in de Verenigde Staten. De vrees voor terreuraanslagen neemt intussen overal toe.

De Iraakse premier al-Abadi (links) zegt dat zijn inlichtingendiensten de informatie hebben gekregen van gevangen genomen leden van de terreurgroep Islamitische Staat. Volgens hem zijn er betrouwbare aanwijzingen dat IS van plan is om aanslagen te plegen tegen de metro's van de Franse hoofdstad Parijs en in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse overheid zegt dat ze de informatie vanuit Irak onderzoekt samen met de federale politie FBI en met de politiediensten van onder meer de stad New York.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, zegt dat zijn diensten al eerder op de hoogte waren van een mogelijke bedreiging tegen de metro. Volgens Cuomo is er al een tijdje een nauwe samenwerking inzake verhoogde veiligheid aan de gang tussen de staat New York en de naburige staat New Jersey, met wie New York verbonden is via tunnels.

Ook in Frankrijk zijn de veiligheidsmaatregelen in de metro en op openbare plaatsen verscherpt door de dreiging van IS. De regering in Parijs heeft het aantal landen met een mogelijk gevaar voor Franse burgers opgetrokken van 31 tot 40. Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Afghanistan, Pakistan, Oezbekistan, de Comoren, Burundi, Tanzania, Somalië en Oeganda worden aan die lijst toegevoegd.

De VS en Frankrijk voeren al een tijdje bombardementen uit op de terreurgroep IS in Irak. De VS hebben dat al uitgebreid tot Syrië en Frankrijk zou nu ook overwegen om dat te doen. Parijs is blijkbaar strijdvaardiger geworden nadat gisteren in Algerije een Franse toerist vermoord is door een moslimgroep die sympathie heeft voor IS.