Veiligheidsraad: strenger optreden tegen terreurstrijders

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aangenomen waarin de lidstaten worden opgeroepen om de vijs aan te spannen ten aanzien van de buitenlandse terreurstrijders. Onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, ons land en Nederland hebben verklaard dat ze zullen meehelpen met de bombardementen op Irak. Verrassend is dat ook Turkije, na een eerdere weigering, nu toch bereid is om de internationale coalitie tegen IS te steunen.

De raad, in de marge van de Algemene Vergadering, werd uitzonderlijk voorgezeten door de Amerikaanse president Barack Obama. "In de geschiedenis van de Verenigde Naties is het pas de zesde keer dat de Veiligheidsraad op een dergelijk niveau bijeenkomt", verklaarde Obama bij de opening van de vergadering.

Ook de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron, de Nigeriaanse president Jonathan Goodluck en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woonden de Veiligheidsraad bij. Rusland en China stuurden eveneens een vertegenwoordiging.

Alle deelnemers waren het er unaniem over eens dat de radicale groeperingen bestreden moeten worden. "Het gebeurt zelden dat we een dergelijke consensus bereiken binnen de Verenigde Naties", aldus Barack Obama.

"Geen deal met Assad"

De Britse premier David Cameron kondigde aan dat hij het Parlement vrijdag toestemming zou vragen om deel te nemen aan de internationale luchtaanvallen tegen IS in Irak. Hij had het niet over luchtaanvallen op Syrië maar waarschuwde dat een deal afsluiten met de Syrische president Bashar al-Assad om zo IS in Syrië te verslaan "een grove misleiding" zou zijn. In tegenstelling tot de Iraakse, heeft de Syrische regering de internationale gemeenschap niet om hulp gevraagd om Islamitische Staat te verslaan.

Eerder zegden ook ons land en Nederland toe om de internationale coalitie te steunen bij het uitvoeren van luchtaanvallen op Irak. Frankrijk, dat nu al deelneemt aan de bombardementen, verandert ook na de onthoofding van een Fransman in Algerije, niet van mening, zo zei president François Hollande.

Steun uit onverwachte hoek

Opvallend was dat ook Turkije, na een eerdere weigering, nu toch instemde met deelname aan de internationale coalitie tegen IS. Turkije kiest daarmee de kant van de NAVO en de andere soennitische moslimstaten.

Turkije is wel zeer betrokken partij in de IS-crisis. Het land vormt de buffer tussen Syrië, Libanon en Irak - waar IS voet aan de grond heeft - en Europa. Turkije voelt de hete adem van IS, dat grote delen van het noorden van Syrië en Irak in handen heeft, en moet tegelijk afrekenen met Koerdische separatisten die hun vaderland willen gaan verdedigen. Daarnaast is er de massale instroom van vluchtelingen uit Irak en Syrië, naar schatting zo'n anderhalf miljoen, die een zware druk op het land zetten. Maar volgens sommigen speelt Turkije ook een dubbel spel, doordat het IS-militanten zou opvangen of tenminste toch logistiek zou helpen.

Vanuit Amerikaanse hoek wordt de belofte van Turkije dan ook eerder argwanend bekeken. President Recep Ayyip Erdogan gaf geen details over hoe zijn land precies wil helpen.

België belangrijk herkomstland Syriëstrijders

Hoewel België momenteel niet in de Veiligheidsraad zetelt, hield ook premier Elio Di Rupo een toespraak. Hij riep op om "onze bevolking te beschermen, maar ook diegenen die zich zouden kunnen laten verleiden, of dat al hebben gedaan, door deze moorddadige ideologieën, en die we daarvan af kunnen brengen". En wat betreft degenen die er niet van af willen stappen, daar moet voor gezorgd worden dat zij geen kwaad meer kunnen toebrengen.

België is een van de landen die het meest getroffen is door de problematiek. Zo is ons land verhoudingsgewijs samen met Tunesië een van de voornaamste herkomstlanden van buitenlandse strijders aan het Syrische front.

De resolutie die werd aangenomen, roept de lidstaten op om de grenscontroles nog te versterken, al waarschuwt de tekst ervoor dat er niet te zeer gefocust mag worden op stereotypen. Ook wordt aan de lidstaten gevraagd om bij de luchtvaartmaatschappijen gegevens op te vragen en die te delen.