Vrouw filmt leven in IS-gebied met verborgen camera

Een Syrische vrouw heeft met gevaar voor eigen leven met een verborgen camera gefilmd in Raqqa, een bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Op de beelden is onder meer te zien hoe de vrouw, die de camera verbergt onder haar niqab, aangespoord wordt om haar gezicht beter te bedekken. De video is uitgezonden door de Franse zender France 2.
Een vrouw met een kalashnikov over haar schouder.

Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen, is zo goed als ontoegankelijk en uiterst gevaarlijk voor journalisten. De beelden die de Syrische vrouw gemaakt heeft, geven dan ook een zeldzame inkijk in het leven onder het bewind van IS.

De islamisten bepalen sinds maart de wet in Raqqa. Ze hebben strenge regels opgelegd. De niqab, die het hele lichaam bedekt, is verplicht voor vrouwen. De gebeden zijn verplicht voor iedereen. Muziek en entertainment zijn verboden.

In het filmpje wandelt de vrouw door de straten, waar overal gewapende mannen te zien zijn. Ook sommige vrouwen dragen wapens. Er is een moeder te zien die met een kalashnikov over de schouder, met haar kind naar een speeltuin wandelt.

Op een gegeven moment roept een man vanuit een auto de filmende vrouw. "Kom eens hier. Je moet je beter gedragen in het openbaar. We kunnen je gezicht zien." De vrouw biedt haar excuses aan, waarna de man haar aanraadt om zich beter te bedekken. "Allah houdt van vrouwen die bedekt zijn."

Vervolgens gaat de vrouw een internetcafé binnen voor vrouwen. Daar hoort ze iemand in perfect Frans aan haar familie vertellen dat ze niet van plan is om terug te keren. "Ik vertel het je maar gewoon: ik ga niet terug naar Frankrijk, moeder. Je moet het maar aanvaarden. Ik heb niet het risico genomen om hier te geraken, om weer terug te gaan. Ik heb het naar mijn zin hier. Al wat je ziet op televisie, klopt niet. Ze overdrijven alles op tv."

Bekijk de beelden hieronder: