VS-minister van Justitie Eric Holder stapt op

In de Verenigde Staten gaat minister van Justitie Eric Holder ontslag nemen. Holder is de eerste zwarte minister van Justitie in de VS en was een van de drie laatste ministers van Obama die vanaf begin 2009 in de regering zaten.
2013 Getty Images

Waarom de 63-jarige Holder opstapt, is niet bekend, maar dat hij vertrekt, is bevestigd door een woordvoerder van Justitie. Hij zou wel in functie blijven tot president Barack Obama een vervanger heeft gevonden die goedgekeurd is door de Senaat.

Eric Holder was sinds begin 2009 minister van Justitie in de VS en hij is een van de drie laatste overblijvende ministers uit de eerste regering van president Obama. Hij was ook de eerste zwarte in die functie.

Holder had de moeilijke taak om een evenwicht te bewaren tussen de vrijheden van de burgers en de strijd tegen de terreur. Zijn pogingen om de omstreden gevangenis voor terroristen op de basis Guantanamo op Cuba te sluiten, is niet echt een succes geworden.

Holder verdedigde als minister van Justitie ook het doden van de terreurleider Osama Bin Laden door een commando Navy Seals enkele jaren geleden en de aanval met een drone die een andere topterrorist al-Awlaki in Jemen uitschakelde.

De voorbije weken kwam hij op de voorgrond tijdens de spanningen over het doodschieten van een zwarte tiener door een blanke politieagent in Ferguson in de staat Missouri.