18 Delhaizes gesloten door vakbondsacties

18 vestigingen van Delhaize blijven vandaag dicht door stakingsacties. Het gaat onder meer om winkels in Genk, Lommel, Roeselare, Wondelgem en Berchem. Delhaize gaat herstructureren en er zijn 2.500 banen bedreigd.

Aan 18 winkels waren de deuren gesloten voor de klanten vanmorgen. Dat zijn er 3 meer dan de bonden hadden aangegeven.

In Vlaanderen blijven de vestigingen in Roeselare, Antwerpen (Fruithof), Wondelgem, Lommel en Genk dicht. In Wallonië gaat het eveneens om 5 winkels: Waterloo, La Louvière, Dinant, Luik (Quai de Rome) en Verviers.

De overige 8 winkels zijn gelegen in Brussel. De deuren bleven gesloten in de vestigingen Mutsaard (Laken), Debroux (Oudergem), Verhaeren (Schaarbeek), Boondaal (Elsene), Defré (Ukkel), Hankar (Oudergem), Charles Woeste (Jette) en Dikke Beuk (Jette).

"Dit wil ook zeggen dat meer dan 700 winkels wel open en toegankelijk voor de klanten zijn", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "We betreuren de actie en begrijpen de timing helemaal niet. Er zijn immers nog drie ondernemingsraden gepland."

Bij Delhaize zijn 2.500 banen bedreigd door de geplande herstructurering. De directie wil ook 14 winkels sluiten. De vakbonden verzetten zich tegen de plannen en vragen snel meer duidelijkheid.

Welke Delhaizes zijn bedreigd?

De 14 niet-rendabele supermarkten in eigen beheer die mogelijk de deuren sluiten, zijn die van Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk (Stadsplein), Herstal, Kortrijk ring, La Louvière, Lommel, Dendermonde (Oude Vest), Tubize, Turnhout en Schaarbeek (Verhaeren). Een andere optie is dat deze vestigingen worden verzelfstandigd.