"Censuur op boeken wijdverspreid in Amerikaanse cellen en scholen"

De VS maakt zich op grote schaal schuldig aan censuur op boeken in gevangenissen en scholen. Dat schrijven twee mensenrechtenorganisaties in een tijdschrift van de VN. "De VS slaagt er niet in de rechten van zijn meest kwetsbare inwoners te garanderen", klink het.

De beschuldigingen zijn verschenen in de Universal Periodic Review van de VN. Dat gaat op gezette tijdstippen de toestand van de mensenrechten in alle lidstaten na. In hun gezamenlijke bijdrage stellen de National Coalition Against Censorship (NCAC) en Freemuse dat de Amerikaanse regering zich schuldig maakt aan censuur op boeken die in gevangenissen en scholen ter beschikking worden gesteld.

In Texas staan liefst 11.851 titels op een zwarte lijst van boeken die gevangenen niet mogen lezen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de "seksueel expliciete inhoud" van de werken. Om deze reden zijn alle boeken van schilders als Caravaggio, Cézanne, Dalí, Picasso, Raphael, Rembrandt en Renoir taboe in de gevangenis.

Ook werk van auteurs als Gustav Flaubert, Langston Hughes, Flannery O'Connor, George Orwell, Philip Roth, Salman Rushdie, John Updike en zelfs Shakespeare mogen de cel niet in.

Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten

Volgens de twee organisaties is de situatie in vele Amerikaanse scholen gelijkaardig. Op basis van morele of religieuze gronden zijn titels als "Adventures of Huckleberry Finn" van Mark Twain en "The color purple" van Alice Walker her en der verboden.

"De VS slaagt er niet in de rechten van zijn meest kwetsbare inwoners te garanderen", hekelen de organisaties. "Dit falen vermindert de vitale artistieke en creatieve vrijheden die zowel nodig zijn voor de waardigheid van het individu als instrumenteel voor het plezier in en de verdediging van de cultuur van mensenrechten."

"Het recht om te lezen en kunst te ervaren is gegarandeerd door het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten dat de vrijheid om informatie en ideeën in de vorm van kunst te zoeken en te ontvangen vrijwaart."