"Duizenden ebolavaccins beschikbaar in 2015"

Tegen begin volgend jaar moeten er duizenden experimentele ebolavaccins beschikbaar zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om een vaccin dat ontwikkeld wordt door de Britse firma GSK en de Amerikaanse firma NewLink Genetics.

GSDK zou tegen begin 2015 10.000 vaccins beschikbaar hebben, NewLink Genetics zou de volgende maanden enkele duizenden vaccins extra beschikbaar hebben.

Van het experimentele middel ZMapp, dat momenteel uitgeput is, zouden nog voor eind dit jaar enkele honderden doses extra op de markt komen. "Niet genoeg om een echte invloed op de epidemie te hebben", zegt Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft nu al bijna 3.000 mensenlevens geëist. Zo'n 6.200 anderen zijn besmet met het dodelijke virus. Vooral Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn zwaar getroffen. In Guinee lijkt de toestand nu min of meer onder controle, maar in Sierra Leone en Liberia is dat zeker allerminst het geval.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft er al voor gewaarschuwd dat de komende maand nog eens 20.000 mensen extra besmet kunnen raken als de internationale gemeenschap blijft talmen met het sturen van hulp. In het medische tijdschrift The Lancet roepen 44 gezaghebbende wetenschappers de Europese landen op dringend medisch personeel te sturen, maar ook veldlaboratoria, beschermende kleding, ontsmettingsmiddel en generatoren.

Gisteren heeft de Amerikaanse president Barack Obama toegegeven dat de internationale gemeenschap onvoldoende doet om de epidemie tegen te houden. "Er gaapt een grote kloof tussen waar we zijn en waar we moeten zijn", zei hij tijdens een VN-conferentie over de kwestie.

Intussen heeft Cuba aangekondigd nog eens 300 extra dokters naar West-Afrika te sturen. Daarmee komt het totaal aantal Cubaanse artsen in de regio op zo'n 460.