""Frozen" is op mijn levensverhaal gebaseerd"

In de Amerikaanse staat New Jersey heeft een Peruviaanse auteur een klacht ingediend tegen Disney, de studio die de succesvolle animatiefilm "Frozen" produceerde. De vrouw beweert dat het verhaal op haar memoires is gebaseerd. Ze eist 200 miljoen euro schadevergoeding.

"Frozen" verscheen vorig jaar en was een wereldwijd succes. De film won twee Oscars en bracht bijna een miljard euro op.

Volgens Isabelle Tanikumi vertoont het verhaal evenwel sterke gelijkenissen met "Living my truth" en "Yearnings of the heart", de memoires die ze over haar jeugd in het Andesgebergte in Peru schreef. De vrouw heeft daarom een klacht tegen Disney ingediend. Ze eist een schadevergoeding van zo'n 200 miljoen euro.

De memoires en het verhaal van "Frozen" vertonen inderdaad opvallende gelijkenissen. In de beide gevallen treden twee liefhebbende zussen ten tonele. Telkens verwondt één zus de andere waarna ze zich uit het publieke leven terugtrekt. Zelfs de namen van de liefjes van één van de zussen zouden dezelfde zijn.

In het verleden zijn al vaker gelijkaardige rechtszaken aangespannen in de nasleep van (succesvolle) films. Regisseur James Cameron werd liefst 6 keer voor de rechter gedaagd op beschuldiging van plagiaat nadat zijn film "Avatar" in 2009 alle inkomstenrecords had gebroken.