"Meer dan 3.000 Europeanen strijden mee met IS"

Het aantal Europeanen dat naar Syrië en Irak vertrokken is om er te gaan vechten in de rangen van de terreurorganisatie Islamitische Staat is opgelopen tot meer dan 3.000. Dat zegt Gilles de Kerchove, de antiterreurcoördinator van de Europese Unie. Nog volgens De Kerchove verhogen de luchtaanvallen van de westerse coalitie wel degelijk het risico op terreuraanslagen in de deelnemende landen.

De ruim 3.000 Europese Syriëstrijders omvatten volgens De Kerchove diegenen die naar het front getrokken zijn, maar ook zij die inmiddels teruggekeerd of gesneuveld zijn. Hij heeft het over "een ongezien aantal". Mogelijk heeft de uitroeping van het kalifaat in juni geleid tot een nieuwe golf rekruten, stelt hij.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou IS mogelijk tot 31.000 manschappen tellen. Dat is drie keer zoveel als eerder werd aangenomen.

Risico individueel inschatten

In de westerse landen die deelnemen aan de internationale coalitie tegen IS leeft de vrees voor aanslagen. Niet ongegrond, overigens. Frankrijk dat nu al actief deelneemt aan de bombardementen boven het noorden van Irak, kreeg deze week de rekening daarvoor gepresenteerd. Een door IS ontvoerde Fransman werd in Algerije onthoofd.

Volgens onze landgenoot De Kerchove is het risico op vergeldingsaanslagen reëel. Maar elk land moet dat risico op mogelijke aanslagen zelf inschatten, zegt hij. "België heeft inderdaad beslist om deel te nemen aan de coalitie en ik vind dat een uitstekende beslissing. Maar het is aan de Belgische overheid om concreet en in functie van de beschikbare gegevens het risico in te schatten en indien nodig de waakzaamheid te verhogen."

In verband met de verhoogde terreurdreiging is het reisadvies voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika verscherpt. Belgen die naar de regio reizen, krijgen de raad extra waakzaam te zijn.

Gisteren waarschuwde de Iraakse premier overigens voor aanslagen op de metro van Parijs en New York. Opgepakte IS-strijders in Irak zouden aanwijzingen in die richting gegeven hebben.

AP2009