"Nieuw gebouw nodig voor tijdelijke opslag vaten met nucleair afval"

Volgens nucleaire-afvalinstantie NIRAS en afvalverwerkend bedrijf Belgoprocess is er een nieuw gebouw nodig voor de inspectie van vaten met nucleair afval. Mogelijk zijn 10.000 vaten betrokken. Voor de langetermijnopslag is er nog niet meteen een oplossing.

In februari vorig jaar werd tijdens een routinecontrole vastgesteld dat uit verschillende vaten met laagradioactief afval uit de kerncentrale van Doel een gelvormige substantie lekte. Door het lekken bleek de langetermijnopslag van de vaten niet mogelijk. Al snel werd een chemische reactie vermoed tussen zout, silicium en water, de alkali-silicareactie. Een groep met internationale experts bekeek de problematiek. Nu is bevestigd dat het effectief om de vermoede reactie gaat. De controle van de vaten blijft intussen doorgaan en er wordt nu ook gebruik gemaakt van radiografie.

Voor de middellange termijn ziet NIRAS wel de noodzaak voor een nieuw opslaggebouw, waar de risicovaten afgezonderd kunnen worden. "We zitten met een enorm logistiek probleem. Om 235 vaten te inspecteren hebben we 1.000 vaten moeten verzetten. Het huidige gebouw is bovendien bijna vol en daarom moet er een nieuw gebouw komen, wat de manipuleerbaarheid moet verhogen", aldus directeur-generaal van het NIRAS Jean-Paul Minon.

Voor de lange termijn is er nog geen oplossing gevonden om de vaten op te slaan. "Er moet een onderzoeksprogramma worden gelanceerd met het oog op een stabiel eindproduct", aldus Minon. "Alle opties liggen daarvoor open. Dit zal in de komende maanden gebeuren".

Een nieuw gebouw zou ruw geschat zo'n 25 miljoen euro kosten, en "afhankelijk van alle partijen" minimaal drie tot vijf jaar duren.