Aantal geluksvogels betaalt 0 procent rente op woonlening

Een beperkt aantal mensen met een woonlening betaalt daar op dit moment nul procent interest op. Het gaat om mensen die enkele jaren geleden een variabele lening hebben afgesloten die onlangs automatisch herzien werd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

"Het gaat vooral om mensen die in de periode tussen 2002 en 2006 een lening zijn aangegaan met variabele interestvoet (de jaarlijks aanpasbare rentevoet, red.). Dat was op een moment dat de variabele interestvoet iets hoger stond. Die lag toen redelijk dicht bij de referte-index, de interestvoet waartegen de banken zelf kunnen lenen",

legt vastgoedeconomoon Frank Vastmans van de KU Leuven uit in het VRT-radionieuws.

"Als deze index daalt van 3 naar 0 procent, dan daalt die variabele interestvoet mee naar 0 procent", zegt Vastmans. Dat is intussen dus gebeurd. Hoeveel mensen nu helemaal geen rente moeten betalen, is moeilijk in te schatten. KBC heeft het over enkele tientallen. BNP Paribas bevestigt dat er een beperkt aantal klanten zijn die interestvrij lenen, maar geeft geen cijfers vrij.

Niet alle mensen met een variabele lening zijn bij de gelukkigen. Dat komt omdat velen onder hen hun lening in de afgelopen jaren al hebben laten herfinancieren. Wie nu een variabele lening afsluit geniet ook niet mee van de nulrente.