Belga valt in de prijzen met multimediaplatform Belgabox

Belga heeft in het Kroatische Split de 2014 Award for Excellence in News Agency Quality in ontvangst genomen. Het nieuwsagentschap krijgt de prijs voor het multimediaplatform Belgabox. De uitreiking vond plaats op de meerdaagse conferentie van de Europese Alliantie van Nieuwsagentschappen (EANA). De award is goed voor een gegraveerde pen en een geldprijs van 1.000 euro.

Professionele journalisten en andere gebruikers krijgen via de Belgabox een multimediale stroom informatie aangeleverd. De nieuwsberichten worden verrijkt met onder meer foto's, url's, documenten en gerelateerde berichten.

Daarnaast geeft Belgabox hen ook toegang tot diverse andere diensten van het agentschap, waaronder een contactendatabase, een agenda, een fotodatabase en een luik "today in history".

Volgens EANA is de "Belgabox is een perfect voorbeeld van hoe een innovatief en kosteneffectief gebruik van technologie (...) een link kan creëren tussen de redactionele dienst van het nieuwsagentschap en journalisten in dienst van kranten, omroepen en andere uitgevers".

De alliantie benadrukt onder meer het nut en de flexibiliteit van de toolbox en hoopt dat het platform kan dienen als "een inspiratie voor andere nieuwsagentschappen". De aantrekkelijkheid van de Belgabox blijkt voorts uit het feit dat de tool, enkele maanden na de lancering, al meer dan 1.000 gebruikers telde in België, zo vindt de jury, die de award unaniem toekende aan ICT-manager van Belga, Tom Wuytack, en diens redactionele en ICT-collega's.