Belgische F-16's al opgestegen

Nog voor het parlement had ingestemd met de inzet van de Belgische gevechtstoestellen, waren de zes F-16's al opgestegen vanaf de luchtmachtbasis in Florennes. De vliegtuigen zijn onderweg naar Griekenland, waar ze een tussenlanding zullen maken op de luchthaven van Araksos.

Het eerste toestel is om iets voor 16.30 uur opgestegen en intussen zijn alle toestellen vertrokken. "Ze hopen voor de duisternis toe te komen in Griekenland", zegt VRT-journaliste Sofie Vander Donckt. Daar zouden ze dan afwachten of de Kamer zou instemmen met de missie tegen IS boven Irak.  

Morgen zullen ze verder vliegen naar Jordanië. Van daar uit zullen ze dan ingezet worden om missies uit te voeren boven Irak.

"Dat de Kamer nog niet officieel toegestemd had, is volgens sommigen slechts een semantische discussie", zei VRT-journalist Jens Franssen vanuit de Kamer. "Officieel werden de toestellen in prepositie gezet door ze al naar Griekenland te laten vertrekken. De missie was dus nog niet beginnen toen ze opstegen."