Bootvluchtelingen verlaten dan toch cruiseschip

In de Cypriotische havenstad Limassol hebben de bijna 300 bootvluchtelingen uiteindelijk toch het cruiseschip verlaten dat hen eerder had gered toen het bootje van de vluchtelingen zelf in de problemen kwam door het slechte weer. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en wilden met het cruiseschip mee naar Italië. Urenlang weigerden ze om van boord te gaan.

Na meer dan 6 uur onderhandelen hebben al bootvluchtelingen het cruiseschip uiteindelijk verlaten. Dat is op een rustige manier verlopen, klinkt het. De migranten worden nu opgevangen door de lokale autoriteiten en krijgen verzorging, onder andere van het Rode Kruis. Daarna zullen ze worden overgebracht naar een opvangcentrum in de buurt van de Cypriotische hoofdstad Nicosia.

Het cruiseschip ving aflopen nacht een noodsignaal op van het vluchtelingenbootje op zo'n 90 kilometer van de westkust van Cyprus. Aan boord zaten bijna 350 vluchtelingen, onder wie een 50-tal kinderen en zwangere vrouwen. Bijna allemaal komen ze uit Syrië dat al ruim 3 jaar te lijden heeft onder een burgeroorlog.

Cruiseschip naar Italië

Het cruiseschip kon alle bootvluchtelingen veilig aan boord brengen, maar eenmaal aangekomen in de haven van Limassol zijn slechts een 65-tal vluchtelingen meteen van boord gestapt. De rest weigerde omdat ze met het cruiseschip mee naar Italië wilden gaan.

"We hebben alles gedaan om het leven van de vluchtelingen te redden", zei de directeur van de cruisemaatschappij. "We hebben hen eten gegeven en nu willen ze ons bedrijf schade toebrengen." Volgens de man zou de maatschappij door het incident honderdduizenden euro's verlies lijden. Hij klaagde ook over de gebrekkige begeleiding die hij krijgt van de overheid op Cyprus.

Hoewel Cyprus relatief dicht bij de Syrische kust ligt, heeft het eiland in de Middellandse Zee nog maar weinig te maken gekregen met vluchtelingen uit Syrië.